Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat sâmbătă că adoptarea de către Camera Reprezentanților a Statelor Unite a unui pachet de ajutor militar crucial pentru Ucraina, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, va „ruina și mai mult” Ucraina și va duce la și mai multe decese în conflict, transmit Reuters și AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă. Va îmbogăţi şi mai mult Statele Unite ale Americii şi va ruina şi mai mult Ucraina, omorând şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Dmitri Peskov a mai declarat, conform agenției de stat rusă Tass, că o dispoziție adoptată de asemenea de Camera Reprezentanților sâmbătă, ce permite administrației americane să confiște activele rusești înghețate și să le transfere Ucrainei pentru reconstrucție, ar „păta” imaginea Statelor Unite. Rusia, a spus Peskov, va răspunde cu măsuri ce țin cont de propriile interese.

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Această asistenţă militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

___