Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că există, în România, o singură luptă care contează, aceea de a reclădi instituţiile din România şi de a face un stat care funcţionează, nu unul în care instituţiile „sunt pe persoană fizică” şi există o lege „a bunului plac”.

Nicuşor DanFoto: Inquam Photos / Saul Pop

Primarul general Capitalei a fost prezent, sâmbătă, la congresul Partidului Forţa Dreptei, unde a susţinut un discurs, relatează Agerpres.

„Este un singur lucru care contează când eşti în politică şi este ceea ce vom fi întrebaţi fiecare dintre noi de copiii şi nepoţii noştri peste ani. Acel lucru este să fii de partea corectă a istoriei, pentru că, din '89 până azi, există o singură luptă în România, o luptă a unor oameni, de multe ori în minoritate - şi în Piaţa Universităţii şi în '96 la Convenţia Democratică şi în 2013 la Roşia Montană părea că suntem în minoritate - o luptă de a reclădi instituţiile în România şi de a face din România un stat care funcţionează, un stat în care legea se respectă şi nu un stat în care instituţiile sunt pe persoană fizică şi există o lege a bunului plac. Asta e singura luptă care contează, o luptă care a început în '89 şi va mai dura”, a declarat Nicuşor Dan.

Orban: România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis

La rândul său, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă la congresul formaţiunii că adevăraţii liberali sunt în acest partid şi a susţinut că România nu poate fi lăsată „pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Firea, Iohannis, pe mâna unor oameni care n-au pic de inimă şi pic de respect faţă de cetăţenii români”, relatează Agerpres.

Orban a prezentat raportul de activitate în fruntea formaţiunii.

„Ne-am născut în data de 16 martie, ziua în care, practic, Forţa Dreptei a primit certificatul de naştere. Sigur că fiecare dintre noi ne-am născut de 40, de 30, de 50 de ani, unii de peste 60 de ani şi ne-am născut toţi liberali. Şi chiar dacă Forţa Dreptei nu cuprinde sintagma liberal, toată lumea ştie că adevăraţii liberali sunt în Forţa Dreptei. Ne-am născut dintr-o necesitate politică, pentru că, din păcate, cetăţenii români de orientare liberală au rămas orfani de reprezentare politică în momentul în care Iohannis şi hunta militară care a ocupat PNL au decis să readucă PSD la putere, să transforme PNL în sluga josnică a socialiştilor, a bolşevicilor şi au lăsat practic fără reprezentare pe toţi oamenii care au crezut în angajamentul nostru: Votaţi PNL, scăpaţi de PSD”, a afirmat Orban.

El a menţionat că nu îi înţelege pe mulţi dintre liderii PNL cum mai au curajul să meargă pe stradă, să se uite în ochii oamenilor „fără să le crape obrazul de ruşine”.

„De doi ani şi ceva Forţa Dreptei a fost adevăratul partid liberal prin toate poziţiile publice pe care le-am luat, prin toate voturile pe care le-am dat la Parlament, prin toate iniţiativele legislative pe care le-am făcut. Inclusiv prin construcţia formaţiunii noastre politice am arătat limpede că noi susţinem principii valori şi idei fundamentale ale liberalismului. Ne-am opus la orice creştere de taxe impozit sau contribuţie, ne-au opus la orice măsură de înfiinţare a noi şi noi agenţii şi ministere, ne-am opus la orice proiect de lege care a crescut hăţişurile birocratice, care a afectat proprietatea privată, care a încercat să încalce principiul fundamental liberal al legalităţii în faţa legii, a legalităţii de şanse”, a mai spus Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, construcţia partidului nu a fost deloc uşoară, pentru că a fost „pe un teren pârjolit, în care ca să rodească o sămânţă trebuia plantat 100 de seminţe”.

El a susţinut că cei care au venit alături de Forţa Dreptei au fost ameninţaţi, şantajaţi, daţi afară, menţionând că „întreprinzătorii s-au trezit cu controalele de la toate instituţiile statului”, iar reprezentanţii profesiilor liberale au fost puşi unor presiuni „absolut incredibile”.

„Aici vreau să transmitem un mesaj foarte limpede şi foarte clar: nu asta este democraţia pe care ne-am dorit-o, în care un angajat al unei instituţii publice, care are altă opţiune decât şeful instituţiei publice, să fie dat afară pentru delict de opinie, pentru care altă opţiune, în care un întreprinzător, dacă este de partea unei formaţiuni politice care se luptă cu puterea, să fie tratat ca un duşman efectiv şi să fie folosite toate instituţiile statului pentru a-i distruge afacerea sau pentru a-l determina să facă paşi înapoi. Este inadmisibil ce se întâmplă astăzi în România în care oameni au fost ameninţaţi inclusiv pentru că au semnat pentru lista de susţinători a unor candidaţi la primărie din partea Forţei Dreptei, PMP sau USR”, a mai spus Orban.

El a mai susţinut că oameni care şi-au anunţat intenţia de a candida la primărie din partea celor trei partide, au fost aduşi, „prin ameninţări de tip mafiot”, în situaţia de a renunţa.

„Noi nu acceptăm aşa ceva, pe noi nu ne poate ameninţa nimeni, nu ne poate şantaja nimeni, pe noi nu ne poate speria nimeni, pentru că noi suntem oameni corecţi, suntem oameni care întotdeauna am făcut lucrurile aşa cum trebuie, pentru că suntem oameni care ne susţinem convingerile, ne susţinem credinţa şi ne susţinem ideile fără să ne temem de prăpădiţii care sunt astăzi vremelnic la butoane. Nu ne este frică de ei şi oamenii din ce în ce mai mulţi vor prinde curaj şi le vor arăta acestor vătafi, satrapi, vechili că România în mileniul III nu mai poate fi condusă ca o ţară feudală”, a punctat liderul Forţa Dreptei.