Mahmoud Abbas a anunţat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană „îşi va reexamina relaţia” cu Washingtonul după veto-ul SUA de joi privind apartenenţa palestinienilor la ONU.

Mahmoud AbbasFoto: Saudi Press Agency / AP / Profimedia

„Conducerea palestiniană va revizui relaţiile bilaterale cu Statele Unite pentru a garanta păstrarea intereselor poporului nostru, a cauzei noastre şi a drepturilor noastre”, a declarat Abbas într-un interviu acordat agenţiei palestiniene de ştiri WAFA, relatează France Presse și Agerpres.

Palestinienii, care din 2012 au statutul inferior de „stat observator non-membru” la ONU, au cerut Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian” deja recunoscut de majoritatea capitalelor să-şi ia locul „legitim” în Organizaţia Naţiunilor Unite.

Dar Statele Unite, care au făcut tot ce au putut pentru a întârzia votul, nu au ezitat să-şi folosească dreptul de veto, pe care îl folosesc în mod regulat pentru a-şi proteja aliatul israelian.

Veto-ul SUA „a stârnit o furie fără precedent în rândul palestinienilor şi al populaţiei din regiune, potenţial împingând regiunea spre mai multă instabilitate, haos şi terorism”, a avertizat Abbas.

Prin urmare, Autoritatea Palestiniană va „dezvolta o nouă strategie” pentru a-şi afirma alegerile „independent şi va urma un proiect palestinian, mai degrabă decât o viziune americană”, a spus el.